Arbetsmiljöverket inspirerar UTVECKLINGEN GÅR FRAMÅT !

February 15, 2016 Off By AURIS

Kära vänner till Auris

Idag kan vi läsa i Länstidningen Södertälje om Arbetsmiljöverkets besök på Auris……….!

Jag minns när Brandförsvaret plötsligt stod i dörren här på Auris för fjorton år sedan.

Den stränge brandinspektören eller brandtekniker som det stod på hans visitkort, Jan Asplund spände sin röntgenblick i oss och verksamhetens alla hörn.

Hur hade vi det med brandpolicy, brandskydd, släckare, skyltar etc. Jag var ganska nervös…..skulle han stänga vår verkstad om vi inte hade allt i 100% ordning. Jag frågade honom om han kunde det…..Jorå det kunde han men så illa var det nu inte. Istället började ett bra samarbete, vi jobbade igenom verkstan och byggde steg för steg upp ett hyggligt fungerande fysiskt brandskydd med rätt grejer på rätt plats och när vi nu får besök av brandinspektionen så brukar det sluta med ett; tack o hej vi ses om två år igen och det är såååå sköööönt att veta att det finns ett bra grundskydd på brandsäkerhetssidan.

Nu var det som sagt dags för arbetsmiljöverket, senast någon var här från det hållet var 1996. Då var yrkesinspektör Arne Käll på besök från den ansvariga tillsynsmyndigheten som hette ”Yrkesinspektionen” på den tiden. Vi gick igenom hela verkstaden och inspektören slog ner på två maskiner som saknade broms, dessa åtgärdades omgående och därmed förklarade sig Arne Käll nöjd!

Nu 2016 efter tjugo olycksfria år med i stort sett samma maskiner som -96 kommer arbetsmiljöverket på besök. Två proffsiga damer; de kan allt om verkstadsmiljö och maskinsäkerhet etc. Lite nervöst förstås, de ger klara besked; säkerhetskraven har höjts och förbättrats sedan 1996 så vi får flera påpekanden. Det är inte svårt att förstå hur vi skall tänka för att klara de senaste kraven. Processen är den samma som med brandskyddet, vi kommer att jobba igenom verkstaden steg för steg,maskin för maskin rum för rum tills allt svarar upp till den senaste tekniska kraven.

Vi börjar förstås med den enda maskin av alla dessa specialmaskiner som en av våra medarbetare med särskilda behov jobbar med och som behöver åtgärdas. Lösningen är enkel, vi ”burar” eller ”glasar in hela maskinen och gör så att den stannar så fort man öppnar den lucka som används för att ladda om med ett nytt instrument. Så kommer vi nog att göra med de allra flesta av de maskiner som inte hängt med i säkerhets utvecklingen. Busenkla och helsäkra lösningar blir det för hela slanten.

Så har vi luft, ljus, ergonomi och städning och sammarbetsstrukturer som behöver formaliseras….samma där. Vi går igenom, förbättrar steg för steg där det behövs enligt plan.

Vi kommer i slutändan få en ännu bättre, trevligare och effektivare verksamhet.
Det kommer att kännas lika fint som med brandskyddet…..minst!

Vi kommer att rapportera lite emellanåt hur det hela utvecklas.

Håll ett öga här på bloggen

Ha det så gott

Kjell A.

 

Article